Deelnemen aan een Ready2Race-wedstrijd: “Ik zou het zeker aanraden”

Deelnemen aan een Ready2Race-wedstrijd: “Ik zou het zeker aanraden”

Ready2Race organiseert laagdrempelige wielerwedstrijden. Iedereen kan deelnemen op zijn of haar niveau. Sophie Crasborn heeft inmiddels zeven keer een Ready2Race-wedstrijd gereden. Ze deelt haar ervaringen met ons.

Tijdens de coronapandemie besloot Sophie te gaan wielrennen. “Mijn andere sporten en hobby’s moest ik door het coronavirus tijdelijk stoppen, dus wilde ik gaan fietsen. Ik kocht een wielrenfiets en zag dat er een wedstrijd bij ons in de buurt was. Ik wilde weleens proberen hoe het is om in wedstrijdverband een rondje te rijden. Het feit dat er begeleiding was tijdens de koers vond ik enorm fijn.”

Voorafgaand aan de start van een koers laat die begeleiding zich zien én horen. Daardoor weten alle deelnemers wie er als coach participeert in de wedstrijd. “Eerst krijg je als deelnemer een korte uitleg over hoe de koers eruitziet en hoe je kan samenwerken. Ook word je geïnformeerd over eventuele bijzonderheden in het parcours. Vervolgens is er tijd om nog eventjes op te warmen. Ook tijdens het koersen krijg je advies of kan je vragen om tips en tricks.”

Volgens Sophie is de niveaudiversiteit een groot pluspunt van de Ready2Race-events. “Er zijn verschillende klassen. Daardoor word je als deelnemer niet direct in het diepe gegooid. Persoonlijk vind ik het ook fijn dat er een aparte klasse is voor dames, die is namelijk heel moeilijk te vinden op amateurniveau. De mix tussen deelnemers en deelneemsters is een stuk groter dan bij andere wedstrijden, maar wat mij betreft mogen er nog véél meer vrouwen meedoen!”

"De mix tussen deelnemers en deelneemsters is een stuk groter dan bij andere wedstrijden, maar wat mij betreft mogen er nog véél meer vrouwen meedoen"

Sophie Crasborn

Sophie denkt dat deelnemen aan een Ready2Race-koers voor meer wielerliefhebbers is weggelegd. “Ik zou het zeker aanraden, maar je moet natuurlijk wel de doelstelling hebben om eens te participeren in een koers. De ambitie om iets harder te fietsen en dat competitie-element moet je in je hebben. Als dat zo is, zou ik geen moment twijfelen. Met een glimlach denkt Sophie terug aan haar allereerste Ready2Race-wedstrijd. “Dat was mijn eerste koers in Groningen. Ik vond het leuk dat we daar met heel veel vrouwen waren, veruit de meeste van alle wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen.”

Sophie vindt de Ready2Race-wedstrijden niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. “Ik heb geleerd om meer samen te werken in de koers, daar kom je namelijk verder mee dan strijden in je eentje. Ik heb geleerd hoe je het beste kan rijden in een peloton, maar ik heb me ook op technisch vlak ontwikkeld. Zo weet ik inmiddels precies hoe ik een bocht het beste kan aansnijden bijvoorbeeld. En ik ben nog lang niet uitgeleerd. Tijdens elke wedstrijd ontdek ik nog steeds verbeterpuntjes.”

Gerelateerde updates

Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel