Van Dokkum over rol als regioleider Ready2Race: “Samen willen we van wielrennen weer een grote sport maken”

Van Dokkum over rol als regioleider Ready2Race: “Samen willen we van wielrennen weer een grote sport maken”

Een laagdrempelig wielerplatform voor iedereen: dat is Ready2Race. Het wielerconcept van Team Jumbo-Visma moet er mede voor zorgen dat het aantal fietsers, en met name wedstrijdfietsers, in Nederland toeneemt. Dat probeert Ready2Race te bereiken met wedstrijden op verschillende niveaus, waardoor iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen niveau. Christiaan van Dokkum is de regioleider van Ready2Race in Noord-Holland. Hij vertelt over het platform en zijn ervaringen.

Als regioleider is Christiaan verantwoordelijk voor het contact zoeken met verenigingen en samenwerkingen aan te gaan. “Ik ben de tussenschakel tussen de wielervereniging en Team Jumbo-Visma. Samen organiseren en faciliteren wij een Ready2Race-event.”

De wedstrijddag breekt aan. Een dag die door een regioleider strak gepland is. Samen met de overige vrijwilligers doet Van Dokkum er alles aan om een succesvolle dag neer te zetten. “Als we met de vereniging alle afspraken op papier hebben staan, kan de voorbereiding echt beginnen. Op het moment dat iedereen zich op locatie heeft gemeld, beginnen we met opbouwen en een korte briefing. Vervolgens gaan we lekker koersen, doen we achteraf een leuke prijsuitreiking en nemen we afscheid van de enthousiaste renners en rensters. Tot slot gaan we over op de nabespreking en kan iedereen voldaan huiswaarts keren.”

"Op deze manier in contact komen met de wedstrijdsport spreekt mij aan, maar ook om in een enthousiast team samen te werken en te zien dat wielerverenigingen zich steeds meer inzetten om de toestroom van nieuwe leden aan te jagen"

Christiaan van Dokkum

Naast de rol van regioleider is Van Dokkum ook Ready2Race-coach. “Als coach is het de bedoeling dat wij bij de koersen, die gereden worden in lagere klassen, op een herkenbare manier zichtbaar zijn en onze ervaring gebruiken om veilig en verantwoord te fietsen. We doen, afhankelijk van het parcours, wat oefeningen voorafgaand aan de start. Die worden afgestemd op de route. De coaches begeleiden de deelnemers daarin voorafgaand en tijdens de wedstrijd, want veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

Hij krijgt energie van de positieve reacties na afloop. “Ik vind het mooi om het effect te zien van onze events. Op deze manier in contact komen met de wedstrijdsport spreekt mij aan, maar ook om in een enthousiast team samen te werken en te zien dat wielerverenigingen zich steeds meer inzetten om de toestroom van nieuwe leden aan te jagen. Samen willen we van wielrennen weer een grote sport maken.”

Het platform voor volwassenen bestaat nu zo’n anderhalf jaar, terwijl dit voorjaar de Dikke Banden Races werden toegevoegd aan het wielerconcept. Van Dokkum hoopt de komende jaren door te ontwikkelen als organisatie en platform. “We willen Ready2Race groter en bekender maken. Niet alleen voor senioren, maar met name voor jongeren en kinderen die kennis kunnen maken met wielrennen door middel van Ready2Race Junior of een Dikke Banden Race”, besluit Van Dokkum.

Dit seizoen staan er geen Ready2Race-wedstrijden meer op de planning, maar om te blijven fietsen gaan er online trainingen georganiseerd worden. Iedere dinsdag én donderdag van 20:00-21:00 een online training op de fiets! Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar regio Amsterdam via deze link.

Gerelateerde updates

Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel